E mai bine să te antrenezi în prima parte a zilei? Sau seara? Este o dilemă veche printre pasionații de fitness și alte sporturi. Însă găsirea momentului potrivit pentru antrenamentele fizice ține doar de alegerea personală a fiecăreia dintre noi. Noi îți prezentăm doar 5 dintre beneficiile pe care antrenamentul de dimineață le are.
1. Mai puțin stres
Ce poate fi mai plăcut decât sentimentul de a ajunge la birou sau la o întâlnire fără să fii stresată sau tensionată din cauza diverselor probleme? Nivelul cortizolului (hormonii stresului) va scădea considerabil dacă alegi să te antrenezi înainte de începerea activităților cotidiene.
Indiferent de ce tip de antrenament alegi să practici (HIIT, alergare, cycling, greutăți), diversele exerciții te vor ajuta la ameliorarea tensiunii și relaxarea mușchilor, ceea ce ajută la combaterea efectelor negative pe care stresul le are asupra corpului.
2. Mai multă energie
Înlocuiește ceașca de cafea pe care o consumi de regulă cu un antrenament matinal. Exercițiile de dimineață îmbunătățesc concentrarea și abilitățile mentale pe întreg parcursul zilei. Nu numai că te vei simți mai energică, dar mintea ta va fi pregătită să își asume orice sarcini pe care le ai de îndeplinit în ziua respectivă.
3. Somn mai liniștit
Exercițiile de dimineață nu numai că îmbunătățesc durata somnului de care te vei bucura, dar și calitatea acestuia. Dacă alegi să te trezești de dimineață și să te antrenezi, vei observa că vei dormi mult mai bine și mai liniștit.
Corpul tău va experimenta un sentiment de oboseală sănătoasă la final de zi și va fi mult mai ușor să adormi. De asemenea, antrenamentele outdoor și expunerea matinală la lumină pot ajuta la creșterea nivelului de melatonină pe durata nopții.
4. Disciplină și consecvență
Când alegi să te antrenezi în prima parte a zilei, poți fi sigur că nimeni și nimic nu îți va întrerupe activitatea cu alte lucruri pe care le ai de rezolvat pe timpul zilei. De exemplu, dacă alegi să te antrenezi seara, există riscul să nu mai ajungi la sală din cauza programului de la birou, să te simți supraîncărcată cu probleme pe care trebuie să le rezolvi urgent sau să apară alte situații neprevăzute.
De asemenea, există posibilitatea să te simți mult prea obosită pentru a-ți finaliza exercițiile din timpul antrenamentului. Alegând antrenamentele matinale, îți vei putea crea cu ușurință o rutină ușor de urmat.
5. Scăderea tensiunii arteriale
Antrenamentele frecvente sunt fantastice și ajută la prevenirea hipertensiunii arteriale. In urma efectuării diverselor studii de specialitate, a rezultat că exercițiile practicate în prima parte a zilei par să fie mai indicate decât cele de seara.
Cercetătorii au descoperit că cei care practică cu regularitate antrenamente matinale și-au redus cu 10% tensiunea arterială, iar aceasta a continuat să scadă pe întreg parcursul zilei. Majoritatea atacurilor de cord apar, de regulă, în prima parte a zilei, astfel că cercetatorii au speculat că exercițiile fizice pot servi că măsură preventivă.