Ce sunt Carbohidratii?
Carbohidratii sunt un macronutrient (alaturi de proteine si grasimi) si reprezinta, de asemenea, una din sursele principale de energie necesare corpului.
Unele diete sau programe de slabit descurajeaza consumarea lor, dar cheia este gasirea si consumarea carbohidratilor buni, nu eliminarea completa a lor.
Probabil ai citit ca se recomanda consumarea de carbohidrati complecsi, in defavoarea celor simpli. Problema e ca etichetele produselor nu mentioneaza tot timpul continutul de carbohidrati: simpli sau complecsi.
Cand intelegi cum acestia sunt clasificati si cum functioneaza in corpul tau, poti face alegerea corecta in dieta ta.
Sa intelegem carbohidratii
Carbohidratii reprezinta un nutrient important gasit in o multitudine de alimente.
Multi asociaza carbohidratii cu pastele, painea sau cartofii, dar acestia se mai gasesc si in:
Produsele lactate
Fructe
Legume
Alune
Seminte
Mancaruri dulci si dulciuri
Toate formele de carbohidrati, cu exceptia fibrelor, sunt transformate de catre organism in zahar, in sangele nostru, indiferent ca acei carbohidrati provin din dulciuri sau paine integrala.
Fibrele alimentare nu sunt digerate de catre organism, acestea netransformandu-se in glucoza (motiv pentru care nu trebuie sa numeri gramele de fibre atunci cand iti calculezi macronutrientii).
Tipuri de carbohidrati
“Popular”, carbohidratii sunt clasificati in doua categorii: carbohidrati buni si carbohidrati rai.
Pe scurt, ca sa poti face diferenta usor, carbohidratii rai ii gasesti in alimentele procesate: sucuri, prajituri, paine, orez alb etc. Fiind procesati, nu mai contin fibre si sunt aproape in totalitate lipsiti de nutrienti.
Chiar daca ajuta in producerea energiei pe termen scurt, produc de asemenea cresteri si scaderi bruste ale glicemiei si se depun cel mai usor sub forma de grasime.
Carbohidratii buni, sunt cei care contin fibre si sunt absorbiti treptat de catre organism, fara a creste brusc glucoza si implicit glicemia. Cand te gandesti la carbohidrati buni, gandeste-te la produse neprocesate: cartofi dulci, cereale integrale, orez brun, linte, legume.
Carbohidrati buni recomandati
- Cereale integrale – O sursa buna de fibre, cu un continut ridicat de potasiu, magneziu si seleniu. Alege cat mai putin procesat, ca de exemplu quinoa.
- Fructe bogate in fibre: Mere, fructe de padure si banane. Evita fructele la conserva intrucat acestea au in general adaugat sirop (deci zahar, carbohidrat simplu).
- Legume bogate in fibre: Consuma mai multe legume in dieta ta, ca de exemplu broccoli, morcovi sau salata.
Foarte interesant
Informații sunt utile.
Mulțumesc celor care le-a publicat
Informații foarte utile.
Mulțumesc celor care le-a publicat
Pentru a înțelege și aplica sfaturile de mai sus cat mai multi interesați, ar fi necesar că ele să fie completate cu exemple (liste) de alimente. Ar fi mult mai pe înțelesul celor interesati