Ce este plansa? [gap height=”15px”]
Plansa reprezinta un exercitiu izometric, ce implica mentinerea unei pozitii similare cu cea a unei flotari, prin incordarea muschilor abdominali, iar durata acesteia poate varia, in functie de nivelul de rezistenta pe care il ai.
Atunci cand alegi tipul acesta de exercitiu, muschii de baza sunt implicati, imbunatatind puterea, echilibrul si rezistenta corpului. Avantajul plansei este ca nu necesita alte echipamente sau greutati suplimentare, ceea ce o face o forma convenabila de antrenament, daca ai un buget mic sau te antrenezi acasa.
[title text=”Cum faci o plansa corecta?” link=”” link_text=””]
- Aseaza-te pe podea, cu fata in jos. Indoaie coatele la 90 de grade, sustinandu-ti partea superioara a corpului pe antebrate. Coatele ar trebui sa fie direct sub umeri.
- Ridica bazinul si partea inferioara a corpului. Corpul trebuie sa formeze o linie dreapta de la cap pana la calcaie. In acest moment, sustinerea corpului este facuta de antebrate si de degetele de la picioare.
- Mentine corpul cat mai drept, incordeaza muschii abdominali si gluteii si nu te relaxa. Incearca sa nu cobori soldurile spre podea.
De ce sa faci plansa si nu exercitii clasice pentru abdomen? [gap height=”15px”]
E simplu. Unul dintre motive este acela ca la abdomenele clasice poti resimti durere in zona spatelui, din cauza pozitiei. In plus, plansa solicita intregul corp, si nu doar zona abdominala, cum este in cazul exercitiilor obisnuite. Plansa sau plank lucreaza atat bratele, picioarele dar si intreaga zona abdominala, ceea ce o face un antrenament cuprinzator si un mod eficient de a face miscare.
Ce beneficii are exercitiul plansa? [gap height=”15px”]
- Iti intareste abdomenul – cand vine vorba de intarirea musculaturii abdominale, acest exercitiu castiga detasat datorita capacitatii sale de a lucra cele patru grupe musculare. Da, da, nu exista doar “abdomenul”, exercitiul lucreaza oblicii interni si externi (muschii mobilizatori ai soldului si spatelui), rectus abdominis (abdomenul inferior) si muschiul trasvers abdominal.
- Iti ofera o postura mai buna – obtinerea unei posturi mai bune se face cel mai usor asigurandu-te ca muschii coloanei vertebrale sunt puternici si sanatosi. Pe masura ce practici plansa, spatele, pieptul, umerii, abdomentul si gatul lucreaza din greu pentru a regla, in mod natural, alinierea corecta a corpului.
- Iti imbunatateste starea de spirit si amelioreaza stresul – atunci cand practici plansa sau orice activitate fizica, se elibereaza in creier o substanta neurochimica, numita endorfine, despre care se stie ca mareste sentimentele de fericire si scade nivelul de stres. Aceasta pozitie ajuta, de asemenea, la ameliorarea tensiunii, deoarece corpul se va intinde, la executia ei.
- Te ajuta sa scapi de durerile de spate – acest beneficiu se datoreaza partial pozitiei imbunatatite pe care exercitiul o ofera, Practicarea plansei ajuta la alinierea vertebrelor, ceea ce elimina stresul inutil din zona coloanei vertebrale. Acest lucru ajuta la aranjarea corecta a ligamentelor din spate, ceea ce previne pe viitor afectiunile dureroase ale spatelui ce pot aparea.
- Iti imbunatateste metabolismul – Plansa arde mai multa calorii, atunci cand e executata zilnic, decat alte exercitii de baza, cum ar fi abdomenele. Ba mai mult, acest exercitiu ajuta la intarirea grupelor musculare importante din corpul tau. A avea muschi puternici inseamna ca arzi mai multe calorii, chiar si atunci cand esti odihnit. Totodata, daca vei arde mai multe calorii, inseamna ca iti va fi foame mai des. Aceasta poate fi o ocazie excelenta pentru tine de a incepe sa ai o alimentatie sanatoasa.
[gap height=”15px”] [title text=”Greseli comune cand executi plansa” link=”” link_text=””]
- Iti arcuiesti spatele – facand asta, nu iti incordezi zona abdominala corect si pui mai multa greutate pe brate. Asigura-te ca mentii umerii jos.
- Cobori soldurile prea jos – atunci cand abdomentul da semne de oboseala, soldurile tind sa coboare. Acesta este un semn ca trebuie sa te opresti. Daca ti se pare ca soldurile cedeaza inca de la inceput, incearca sa separi picioarele putin mai larg si concentreaza-te pe intarirea zonei abdominale.
- Inclini capul in sus – gatul trebuie sa fie in linie cu corpul tau, nu inclinat in sus, ceea ce ar putea tensiona gatul. Tine privirea in jos, spre podea.
Concluzia?
Plansa este un exercitiu corporal total simplu si plin de energie, care te poate ajuta sa iti construiesti rezistenta atat in partea inferioara, cat si cea superioara a corpului, sa intaresti zona abdominala si articulatiile.
Chiar daca o practici timp de un minut, zilnic, poti obtine rezultate uimitoare in timp, asa ca nu mai amana momentul!