Exercitii, Fitness

Yoga sau Pilates? Care este potrivita pentru tine?

Yoga sau Pilates? Care este potrivita pentru tine? 2024 1

Yoga sau Pilates sunt ambele forme de exercitiu care iti implica atat mintea, cat si corpul. Poti practica oricare din aceste doua activitati la aproape orice sala de sport sau centru de wellness, fie le poti invata acasa cu o carte, DVD sau tutorial online.

Formele de baza ale ambelor exercitii necesita doar o saltea si un spatiu adecvat. Deoarece este usor sa adaptezi ambele exercitii la nivelul tau de fitness, aproape oricine se poate bucura de beneficiile pe care le au asupra sanatatii Yoga si Pilates.

yoga-pilates

 

Ce este Pilates?

Pilates a capatat in timp renumele de a fi un exercitiu intimidant si dificil, dar nu este decat o modalitate de a iti dezvolta si intari musculatura din zona core-ului, intr-un mod sigur. Dezvoltat de Joseph Pilates in anii 1920, Pilates reprezinta o metoda energica de exercitii corporale totale, care pune accentul pe forta, control muscular si stabilitate. Exercitiile se fac fie pe podea, cu ajutorul unei saltele, fie pe echipamente speciale, precum “Reformer”.

Ce este Yoga?

Disciplina holistica provenita din India antica, se estimeaza ca Yoga exista de mii de ani. Practica consta dintr-o serie de posturi fizice si se concentreaza pe respiratie, atentie si constientizare. De asemenea, incorporeaza elemente de filozofie, stiinta si un mod de viata etic. Clasele pot diferi ca si intensitate de la usoare pana la cele mai dificile si provocatoare. Aici enumeram doar cateva precum: Hatha, Ashtanga, Aerial, Kundalini, etc.

Exista diferente intre Yoga sau Pilates?

Expertii indica faptul ca atat Yoga, cat si Pilates implica un flux de miscari, insa accentul este diferit. Pilates se concentreaza pe forta de baza, in timp ce Yoga este mai concentrata pe flexibilitate si are o conexiune spirituala mai puternica.

Conceptul de Pilates a fost creat pentru a ajuta la tonifierea si intarirea musculaturii soldatilor partial imobilizati din timpul Primului Razboi Mondial, in timp ce Yoga are o componenta spirituala si provine dintr-o lunga descendenta de profesori si intelepti din India.

Yoga sau Pilates? Care este potrivita pentru tine? 2024 4

Principala diferenta consta in faptul ca Yoga are multe variante si stiluri, pe cand Pilates a ramas destul de constant scopului pentru care a fost creat.

Exercitiile de pilates se bazeaza in principal pe intarirea si flexibilitatea core-ului si sunt legate indirect de yoga si arte martiale. Pilates s-a referit la sistemul sau de exercitii drept “contrologie”, deoarece necesita o concentrare intensa pentru controlul corporal. Anumite clase de yoga, precum Raja si Jnana, pun accentul pe meditatie pentru iluminare emotionala, intelectuala si spirituala.

Ce beneficii aduc clasele de Yoga sau Pilates?

Beneficiile mentale ale Yoga sau Pilates pot reduce stresul datorita tehnicilor de respiratie utilizate in ambele. Exercitiile utilizate in ambele clase pot ajuta la reglarea somnului si imbunatatirea starii de spirit, precum si in cazul celor care sufera de oboseala sau dureri cronice.

Tehnicile de respirate utilizate pot ajuta nu numai la bunastarea mentala, dar si la cea fizica. Atat Yoga, cat si Pilates sunt prescrise celor care sufera de leziuni cronice ca forma de reabilitare.

Beneficiile clasei de Pilates:

 • Flexibilitate imbunatatita
 • Cresterea fortei musculare
 • Postura imbunatatita
 • Reabilitarea leziunilor
 • Concentratie imbunatatita
 • Cresterea capacitatii pulmonare
 • Reducerea stresului cotidian

Beneficiile clasei de Yoga:

 • Imbunatatirea sistemului cardiovascular
 • Imbunatatirea fortei musculare
 • Flexibilitate sporita
 • Reabilitarea leziunilor
 • Imbunatatirea circulatiei sangelui
 • Postura imbunatatita
 • Reducerea stresului cotidian si a oboselii

Concluzie

Dupa cum putem vedea, exista o serie de avantaje suprapuse pentru Yoga sau Pilates. Ambele imbunatatesc forta, rezistenta si flexibilitatea si ambele pot fi benefice in gestionarea stresului si imbunatatirea starii mintale. Indiferent de micile diferente dintre cele doua, ambele sunt forme fantastice de fitness fizic si bunastare mentala.

De ce ai nevoie pentru a incepe? Asa cum iti spuneam deja, ambele clase pot fi practicate pe o saltea, in confortul casei sau in sala de fitness. Asigura-te doar ca ai apa si echipamentul necesar.

Tu ce preferi? Yoga sau Pilates?

Yoga sau Pilates? Care este potrivita pentru tine? 2024 6

Lasă un răspuns